50 bios Sneek op film inclusief tentoonstelling

Leeuwenburg 12 Sneek - website
Het Fries Film en Audio Archief heeft zeer oude films van de stad Sneek in handen gekregen & gedigitaliseerd in samenwerking met gemeente SWF en het Fries Scheepvaartmuseum.
  • woensdag 16 oktobervanaf 15:00
  • vrijdag 18 oktobervanaf 15:00
  • zondag 20 oktobervanaf 15:00

Sneek op Film

Van weinig middelgrote steden in Nederland zijn zoveel filmbeelden uit de jaren ’20 en ‘30 bewaard gebleven. Bij de vertoningen van de film Sneek op beeld, zal de Sneker historica Alice Booij als ‘explicateur’ aanwezig zijn.

Het Fries Film en Audio Archief (FFAA) heeft een serie zeer oude serie films van de stad Sneek in handen gekregen. De collectie vormt uniek historisch erfgoed. Van weinig middelgrote steden in Nederland zijn zoveel filmbeelden uit de jaren ’20 en ‘30 bewaard gebleven. “In die jaren werd met name gebruik gemaakt van nitraatfilms, die erg kwetsbaar zijn,” weet Jurjen Enzing van het FFAA. “Veel films uit deze tijd zijn daardoor verloren gegaan. De films uit Sneek waren verrassend genoeg nog in bijzonder goede staat.” Het digitaliseren van nitraatfilms is een kostbare aangelegenheid. De gemeente Súdwest-Fryslân was bereid dit proces te financieren. Het Fries Scheepvaart Museum heeft alle beelden vervolgens in detail beschreven.


Vijfentwintig jaar in een kluis
De vijftien blikken met nitraatfilms over Sneek lagen twintig jaar in een kluis bij Haghe Film in Amsterdam. Waarschijnlijk zijn ze daar begin jaren 90 achtergelaten door de familie Miedema, een grote noordelijke bioscoopfamilie met o.a. een vestiging in Sneek. Bij een opruimactie ontdekte een medewerker van Haghe Film de filmblikken en hij droeg ze over aan het FFAA. Haghe Film heeft de kwetsbare films op verzoek van het FFAA in topkwaliteit gedigitaliseerd.

De beelden uit de jaren 20 en 30 zijn gemaakt door verschillende grote filmproductiebedrijven uit die tijd (Polygoon, Pathé, Orion), en zijn vermoedelijk in de Sneker bioscopen vertoond. Ze geven een fascinerende en scherpe kijk op diverse grote festiviteiten in de stad Sneek tijdens het interbellum. De oudste film dateert uit 1920. Het zijn opnames van de volksspelen op Koninginnedag in Sneek op 1 september. Bijzonder ook zijn de beelden van de ‘Grote Winkelfeesten’ uit 1922. Een bonte stoet van wagens en mensen trekt door de stad. Ze vormen een komische reclameoptocht van lokale winkels en bedrijven, het publiek is er massaal voor uitgelopen.
Verder zijn er opnames van een historische optocht, een veekeuring, een bezoek van koningin Wilhelmina aan een zeilwedstrijd, en diverse andere sportwedstrijden. Bijvoorbeeld de promotie van v.v. Sneek in 1932 naar de hoogste divisie in district Noord. 

Tentoonstelling
De gedigitaliseerde filmbeelden gaan vrijdagmiddag 11 oktober in premiere in CineSneek, de plek waar de familie Miedema één van hun bioscopen exploiteerde. De release van de film is tegelijkertijd de opening van de tentoonstelling Kiek, dit maakt Sneek van het Fries Scheepvaart Museum en de Vereniging Historisch Sneek. Deze tentoonstelling gaat over de bedrijvigheid in Sneek door de jaren heen, en maakt dankbaar gebruik van de nieuw opgedoken beelden.

Onderzoek
De vondst van de nitraatfilms vormde tevens de aanleiding voor een onderzoek naar de film- en bioscoopgeschiedenis van Sneek. Filmwetenschapper Nynke Bruinsma (researchmaster RUG – specialisatie: de vroege cinema) ontving hiervoor een fellowship bij Tresoar, het historisch en literair centrum van Fryslân. Bij de presentatie van de filmbeelden op 11 oktober zal Nynke de aanwezigen kort meenemen in de Sneker bioscoopgeschiedenis van de jaren 20.

Vertoningen
Na de presentatie wordt een compilatie van de nitraatfilms door CineSneek vertoond op 16, 18 en 20 oktober om 15.00 uur. Bij die vertoningen zal de Sneker historica Alice Booij als ‘explicateur’ aanwezig zijn. Tickets zijn te koop bij de kassa van de bioscoop en online. Een bezoek aan het Fries Scheepvaartmuseum & de expositie 'Kiek dit maakt Sneek' zit bij de prijs in. 

Reserveer tickets