Theater Sneek

Westersingel 28 Sneek - website

In het hartje van de stad Sneek staat het Theater Sneek. Met haar karakteristieke uiterlijk, mede door de 23 meter hoge toneeltoren, is het theater een heuse blikvanger in de Waterpoortstad. Het lichtbaken geeft ook aan welk genre die avond speelt in het theater. 

Het Theater Sneek is op de plaats gekomen van het voormalige postkantoor aan de Westersingel en maakt deel uit van Cultureel Kwartier Sneek. Architectenbureau Alberts en Van Huut voorzagen het Theater van een op de omgeving aansluitend grillig lijnenspel en kleurrijke entree. Op het dak van het voormalige postkantoor bedachten de architecten een park dat aansluit op de groene long die door omliggende wijk meandert. 

In juli 2010 werd begonnen met de nieuwbouw, het postkantoor werd gesloopt. De theatervoorstellingen weken uit naar de Noorderkerk, aan de andere zijde van de gracht. Hier vinden nu nog voorstellingen van kleinere omvang plaats. 

Cultuur kwartier Sneek
Het Theater Sneek is onderdeel van het Cultuur Kwartier Sneek. Vanaf 2006 is gewerkt aan de totstandkoming van het Cultuur Kwartier. Naast het theater bestaat het Cultuur Kwartier Sneek uit het Kunstencentrum Atrium. Het kunstencentrum bestaat uit vier bestaande beeldbepalende gebouwen: De Noorderkerk, Popzaal het Bolwerk en de twee schoolgebouwen aan het Oud Kerkhof. Deze vier gebouwen zijn gerenoveerd en met elkaar verbonden door een glazen overkapping, een atrium. De gehele realisatie van Cultuur Kwartier Sneek werd door Gemeente Sneek gegund aan Aannemingsmaatschappij Friso. De bouw is in juni 2012 bouwkundig opgeleverd.  Op 1 november 2012 werd het theater officieel door de Koningin. 

Duurzaam
Naast de opvallende uiterlijkheden is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het theater. Er wordt gebruik gemaakt van koude en warmte opslag in de bodem. Overdag wordt in zowel de zaal als in de toneeltoren en de aangrenzende werkplaats met daglicht gewerkt. Verder is de temperatuur in het gebouw eenvoudig op peil te houden door isolerende werking van de dak beplanting en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en energiezuinige verlichting.

Zalen
De grootste theaterzaal van Theater Sneek heeft de naam Tüöttenzaal (spreek uit: teutenzaal) gekregen. De kleine zaal van het theater is de Noorderkerkzaal, de voormalige tijdelijke locatie van het theater aan de Kerkgracht. De tüötten waren rondreizende handelaren, die voornamelijk textiel aan de man brachten. De familie Brenninkmeijer is hier een zeer bekend voorbeeld van. Zij stichtte in 1841 de eerste Nederlandse vestiging van het C&A-imperium in aan de Wijde Burgstraat in Sneek.

Toneeltoren
De toneeltoren van het theater is met 23 meter hoogte een opvallende verschijning. In deze toren zijn de technische voorzieningen voor de voorstellingen verwerkt. Het lichtbaken op de voorzijde van de toren geeft aan welk genre die avond wordt opgevoerd in het theater.