Beerenburg distilleerderij
Beerenburgdistilleerderij Weduwe Joustra is gevestigd in één van de oudste panden (anno 1484) van Sneek, waar al meer dan 140 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt. Geniet niet alleen van de sfeer, maar uiteraard ook van de Beerenburg, die écht lekkerder smaakt als je zelf in Sneek bent geweest. In de nostalgische winkel is nog een origineel drankenorgel te bezichtigen. Wilt u ook een bezoek brengen aan de distilleerderij, dan moet u even een afspraak maken.
In de straat van het Kleinzand, gelegen aan een gracht, staan vele oude herenhuizen en winkelpanden. Een aantal van deze huizen zijn rond 1790 gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl, meestal in opdracht van rijke koopmannen.
Historie
In 1645 begon Hendrik Beerenburg aan de Stroomarkt 9 te Amsterdam een groothandel in kruiden en het verpakken daarvan. De schippers van de skûtsjes kochten deze pakketjes en lieten ze trekken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam van de ontdekker ‘Beerenburg’ en werd gebruikt als medicijn. Volgens de bijsluiter waren deze ‘Opregte Maag-Kruiden’ het ideale middel tegen vele kwalen.
In 1864 is Anjenette Joustra, nadat haar man op veel te jonge leeftijd was overleden, in dit pand aan het Kleinzand begonnen met het maken van o.a. Beerenburg. Zij deed dit met de kruiden én de receptuur van Hendrik Beerenburg onder de naam Weduwe Joustra Beerenburg. Het voor haar samengestelde kruidenpakket liet zij 4 weken trekken op een zachte genever. De geur, de kleur en de smaak kwamen voor de volle 100% van de kruiden af. Het interieur van het ouderwets geurende winkeltje heeft nog steeds dezelfde nostalgische sfeer van toen, met een peertje boven de toonbank en een schemerlamp in de hoek. In de doorkijk naar de Huyskamer zie je het portret van de Weduwe Joustra hangen; zij waakt nog altijd over haar bedrijf. In de winkel staat een origineel drankorgel. Helaas mag het niet meer worden gebruikt, maar het is nog geheel intact. Een drankorgel is een verzameling vaten. Het gebruikte model vat heet een pijp en een verzameling pijpen kent men als een (kerk)orgel. In deze pijpen zat drank en zo is de naam drankorgel ontstaan. Het drankorgel staat als bezienswaardigheid in Sneek op de kaart. De authentieke houten schappen achter de toonbank zijn onder andere gevuld met producten uit de eigen distilleerderij.
je een eenmalige inloglink toe
nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.