Sneek is een stad met een geschiedenis. Sneek vervult een centrale functie voor de regio Zuidwesthoek en was zelfs van augustus 1498 tot maart 1500 de officiële hoofdstad van het gewest Friesland. Sneek ademt sfeer en karakter. Natuurlijk is de iconische Waterpoort uit 1613 een must-see, maar er is zoveel meer! Wandel door de charmante straten en ontdek de prachtige monumenten, zoals het statige Stadhuis en de indrukwekkende Grote Kerk uit 1498. Sneek biedt een unieke mix van erfgoed, cultuur en een eigentijdse uitstraling. Laat je verrassen door deze bijzondere watersportstad!
- Home
- Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden in Sneek
stad met een rijke geschiedenis
1. Waterpoort
De Waterpoort is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. De waterpoort werd gebouwd op de Hoogendsterpijp (een pijp is een smalle waterdoorgang). In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. Vanaf dat moment heeft de poort in hoofdlijnen haar huidige uiterlijk. De architect is overigens onbekend. In 1757 volgde een grondige verbouwing.[2]
In 1785 kreeg de poort een wachterswoning. Het middengedeelte had nu een sterk 18de-eeuws uiterlijk. Vanaf 1825 werd de stad 's nachts niet meer afgesloten, waardoor de poort definitief haar functie verloor. In de 19e eeuw werden alle andere poorten rond Sneek afgebroken. Ook voor de waterpoort zag het er slecht uit aangezien stoomboten er niet onderdoor pasten. Toch is de poort onder druk van de bevolking blijven staan. In 1877 werd hij gerestaureerd volgens een ontwerp van de landelijk bekende architect Isaac Gosschalk, uitgevoerd door Johannes Philippus Hogendijk. Gosschalk maakte de 18de-eeuwse wijzigingen ongedaan en herstelde de vroeg-17de-eeuwse toestand. Hij gaf een vrije interpretatie van het oorspronkelijke middengedeelte, waardoor hij sterk het huidige aanzien van de poort bepaalde.
2. Stadhuis
Het Stadhuis is gebouwd in 1478 en is vooral bekend als 18e eeuws monument in de Rococostijl. Het gebouw is meerdere keren vernieuwd en uitgebreid. Echter wel met behoud van het barokke bordes uit 1745. Dit bordes is ontworpen door de Sneeker beeldhouwer Gerben Jesse Nauta. Naast de vele prachtige aspecten van het stadhuis is ook de helm van Grutte Pier, die in 1520 in Sneek overleed, hier te vinden.
Het stadhuis is meestal alleen tijdens Open Monumentendag te bezoeken.
Stadhuis, Marktstraat 15, 8601 CR Sneek

3. Martinikerk
De Grote of Martinikerk is de meest centrale kerk in Sneek. Zij dankt haar naam aan Sint Maarten, de schutspatroon van Sneek. Het kerkgebouw is oorspronkelijk in de 11e eeuw uit tufsteen opgetrokken. Omstreeks 1300 werd het toenmalige bouwwerk vergroot en voorzien van een imposant westwerk bestaand uit drie torens. Binnen de muren van de kerk rust volgens de overlevering het gebeente van de op 28 oktober 1520 gestorven Grutte Pier. Het kerkorgel is van de beroemde orgelbouwer Schnitger uit 1710. De kerk is in de zomer regelmatig geopend voor publiek en natuurlijk ook tijdens de normale diensten.
Martinikerk, Grote Kerkstraat 9, 8601 ED Sneek

4. Fries Scheepvaart Museum
Duik in de maritieme geschiedenis van Friesland
Het Fries Scheepvaart Museum neemt je mee op een fascinerende reis door de Friese scheepvaartgeschiedenis, van de 17e tot de 20e eeuw. Ontdek de ontwikkeling van de Friese scheepvaart en scheepsbouw, bewonder historische scheepsmodellen en leer meer over de opkomst van de watersport in de 19e en 20e eeuw. Daarnaast biedt het museum een uniek kijkje in het leven en de wooncultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.
Voor jonge ontdekkingsreizigers is er het Kindermuseum, een interactieve en avontuurlijke verdieping speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier kunnen ze zelf ervaren hoe het is om aan boord te leven en spelenderwijs kennismaken met de wereld van de scheepvaart in Friesland.
Beleef, ontdek en laat je inspireren in het Fries Scheepvaart Museum!
Geopend: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur, zondag van 12.00 - 17.00 uur. Feestdagen gesloten.
Fries Scheepvaartmuseum, Kleinzand 14, 8601 BH Sneek
T 0515-414057 I www.friesscheepvaartmuseum.nl

5. Epemastate
17e-eeuws landhuis
Epema State is een prachtig 17e-eeuws landhuis met een indrukwekkend poortgebouw uit 1623, gelegen in het pittoreske IJsbrechtum, op slechts één kilometer van Sneek. Dit historische landgoed ademt de sfeer van vervlogen tijden en is een uniek voorbeeld van een Friese zaalstins – een statig woonhuis met een rijke historie.
Omgeven door een sfeervol park en eeuwenoude bomen, vormt Epema State een idyllische plek waar historie en natuur samenkomen. Een bezoek aan dit bijzondere landgoed is een reis terug in de tijd, naar een wereld van adellijke allure en Friese tradities.
Epema State, Epemawei 8, 8633 KS IJsbrechtum
T 0515-412475 I www.epemastate.nl

6. Nationaal Modelspoormuseum
Met ruim 5000 modellen bezit het modelspoormuseum de grootste collectie modeltreinen van Europa. Verder zijn er veel rijdende banen die u zelf kunt bedienen. Ook kunt u op een computer met de HSL rijden. Een bezoek aan het museum is leerzaam voor jong en oud. Regelmatig zijn er nieuwe thematentoonstellingen te zien. Gevestigd in het fraai gerestaureerde stationsgebouw van Sneek.
Openingstijden: maandags gesloten, dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur; zaterdag van 10.00 - 17.00 uur.
Schoolvakanties geopend vanaf 10.00 uur (muw maandag 13.00-17.00 uur). Voor actuele openingstijden verwijzen we naar de site.
Modelspoormuseum, Dr Boumaweg 17b, 8601 GM Sneek,
T 0515 430021 I www.modelspoormuseum.nl

7. R.K. Sint Martinus Kerk
De Sint-Martinuskerk is de R.K. neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Het bouwwerk uit 1872 werd ontworpen door de architect Pierre (P.J.H.) Cuypers, bekend van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is echter onvoltooid gebleven. De kerk heeft geen toren. Het kerkorgel uit 1891 werd gebouwd door Maarschalkerweerd & Zoon uit Utrecht. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door F. Nicolas.
De kerk is door de week regelmatig open, zodat belangstellenden de kerk kunnen bezichtigen en natuurlijk ook tijdens de normale diensten.
Sint Martinuskerk, Parochiekerk, Singel 62, 8601 AL Sneek,
T: 0515 41 26 26

8. Kinderboerderij It Bûthús
Kinderboerderij It Bûthús heeft naast diverse dieren o.a. geiten, kippen, konijnen, hangbuikzwijnen, paard, ezel, een grote speeltuin, waterfietsen en nog veel meer! Verder is er een educatietuin, waarbij een veelzijdigheid aan planten zijn geplant rondom een ruïne (het kasteel van Sneek) van waaruit een spuit een kabbelend beekje van water voorziet. Uit dit beekje lopen vier sluizen. Kinderen kunnen de sluizen zelf bedienen en zo eigen overstromingen en moerassen creëren. Het waterspel van zes fonteinen die –onverwacht- waterstralen door elkaar heen spuiten, maken de waterpret compleet. Vooral tijdens warme periodes in de zomer is het waterspel een groot succes. Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur. Zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur. Maandag gesloten (in vakanties wel geopend op maandag). Winterperiode (november t/m maart) gesloten voor bezoekers.
Kinderboerderij Sneek, De Harste 11-B, 8602 JX Sneek, T: 0881663602
E: kinderboerderijsneek@welkombijwil.nl / I www.kinderboerderijsneek.nl
9. Weduwe Joustra
Kom een keer kijken, in één van de oudste panden (anno 1484) van Sneek waar al meer dan 140 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt. In de distilleerderij wordt sinds 1864 Beerenburg gemaakt volgens origineel receptuur. Geniet van de sfeer, maar uiteraard ook van de Beerenburg, die écht lekkerder smaakt als je zelf in Sneek bent geweest. Wilt u ook een bezoek brengen aan de distilleerderij, dan moet u even een afspraak maken.
In de straat van het Kleinzand, gelegen aan een gracht, staan vele oude herenhuizen en winkelpanden. Een aantal van deze huizen zijn rond 1790 gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl, meestal in opdracht van rijke koopmannen.
Weduwe Joustra, Kleinzand 32, 8601 BH, T: 0515-412912
E info@weduwejoustra.nl / I www.weduwejoustra.nl




je een eenmalige inloglink toe
nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.